Craiova meniu:

Universitatea Craiova prin ochii unui suporter alb-albastru din Germania

[ Interviuri ]
[ : 2013-11-10 ]
[ România ]
 4476 „În Germania un investitor nu poate să spună: asta e echipa mea şi o las moştenire lui fiu-meu“
George Cordoş are 37 de ani şi e profesor de franceză în Wuppertal. De la 13 ani a emigrat împreună cu familia în Germania. Însă pasiunea pentru Ştiinţa nu a pierdut-o: „sunt din Craioviţa, aici m-am născut şi am crescut, am stat uşă în uşă cu Ovidiu Stângă“, aşa că sângele alb-albastru n-a încetat să-i curgă prin vene.
Cum se vede din Germania situaţia de la Craiova?
Pe presă nu te poţi baza deloc, sunt două tabere, iar fiecare spune că e cea bună. Eu cunoscându-l pe Ovidiu ştiu că nu s-ar fi implicat în vreun proiect care să nu aibă viitor, să nu fie pe o bază reală.
Deci, numai dacă ai un prieten într-o tabără poţi avea garanţia că e cea bună?
Germania te învaţă să fii obiectiv, nu e vorba de prietenii. Ştiindu-l pe Ovi, ce fel de om e, am un argument în plus. Dar, spre exemplu, ieri am văzut un fanion de la Craiova - Kaiserlsautern şi era stema asta, a echipei Craiovei. Noi n-am luat nici un titlu cu stema leului.
Cum nu, cel din 91!
Eu am programele de meci de la deplasările din Germania ale Universităţii, meciul cu Bayern Munchen din sferturile Ligii Campionilor Europeni, de la Kaiserslautern, programul de după event, din 91, cu Borussia Dortmund, şi cel de la Leeds. Şi în toate aceste programe e prezentată stema fără leu. Aceasta care e acum. Eu zic că o legătură mai directă şi mai bună nu există, eu cred că leul s-a impus mai târziu, odată cu merchandising-ul.
Contează aşa tare stema?
Eu zic că e importantă ideea de stemă, de brand. Cu leul nu am luat nici un titlu. Cred că e prea supra-estimat leul. Eu zic că nu e nevoie ca CS-ul să se lupte pentru stema cu leul, pentru că avem titlurile luate cu stema veche.
Cum ţi s-au părut ultimii 10 ani ai fotbalului craiovean?
Cu probleme mari, voiam toţi performanţă şi s-a ajuns unde s-a ajuns. Au fost probleme de existenţă chiar. Nu erau bani, nu era performanţă, trăgeam să evitam retrogradarea. Problemele cele mai mari au fost, în opinia mea, cele cu licenţa. Cea mai urâtă a fost faza cu Piţurcă, cu tot haosul de-acolo.
Ai avut speranţă când a venit Piţurcă antrenor?
Bineînţeles. Nu ştiu cum un singur om a putut să coaguleze atâţia oameni. Nu-mi vine să cred, ca un Mesia care vine şi umple stadionul exact cum era în anii 80. E absolul fantastic. Cum vine un om, o singură persoană – şi mobilizează lumea.
Care ţi s-au părut cele mai jenante momente din această perioadă?
Mi-a fost ruşine când am văzut cum au fost daţi nişte antrenori afară, ca Napoli, Wotte – care s-ar fi dus la nu ştiu ce prostituate şi nu ştiu ce alte tâmpenii, şi omul n-a fost plătit pentru munca lui. Cu ratarea aia de la cupa europeană, când mai aveam nevoie de un punct din trei meciuri. A fost foarte dubioasă treaba, nici până în ziua de astăzi nu o înţeleg.
În anii aceia se mai regăsea spiritul Craiovei?
În anii ăia percepţia era numai de scandaluri. Toţi prietenii mei din Timişoara, din Bucureşti, pe unde mai aveam, mă întrebau ce se întâmplă la echipă că nu înţelegeau nimic. Şi pe mine mă depăşea toată situaţia. Mai ales cu treaba că se tot schimba numele clubului, adică în acte să fie o societate fără datorii să poată să primească licenţa.
Aşa ceva se poate întâmpla în Germania?
Nu, în nici un caz. Asta e absolut exclus. Acolo sunt structuri solide. Nu ai voie să ai majoritate de acţiuni. Sau proprietatea clubului trebuie să fie sub 50%, adică nu poate să vină un investitor să spună asta e echipa mea. E absolut aiurea să vină o persoană să spună asta e echipa mea şi o las lui fiu-meu. E absolut inadmisibil.
Ne-am întâlnit la un meci al CS Universitatea. Te reprezintă noua echipă?
CS e echipă nouă. Am văzut că s-a înfiinţat noul club, dar am fost puţin sceptic la început. Dar am văzut care e istoria. Că face parte din Clubul Sportiv Universitatea Craiova. Că s-a luat brand-ul vechi, adică s-a reînfiinţat. Şi acea tradiţie impusă de echipa FC mi se pare că e o făcătură. Pentru că sunt atât de multe… Mai ales faza cu firmele, cu denumirile noi ca să se ia licenţa. Acesta mi se para un proiect frumos, cu viitorul în faţă şi important e să fi pe o temelie bună, solidă.
Această echipă are ceva din spiritul celei vechi, care a adus glorie?
Pentru mine, personal, văzând că Silviu Lung şi celelalte glorii au ales să vină aici e un indiciu foarte important că aici e treabă serioasă. Eu nu cred că aceşti jucători, care au dezvoltat acest brand şi această echipă, nu s-ar fi dus undeva nu nu ar fi fost ok.
Deci contează prezenţa gloriilor?
Foarte mult. Dacă ar fi venit numai oameni din alte oraşe, care nu aveau legătură spirituală cu echipa, nu ar fi mers deloc acest proiect.
Ai văzut meciurile precedente?
Am văzut meciul cu Bistriţa, primul care s-a televizat. Când am văzut că Ovidiu vine antrenor am ştiut că va fi mai bine, pentru că e un om cu experienţă mare.
Ultimele rezultate cum ţi se par?
Rezultatele sunt optime. Dar jucăm la limită. Trebuie să ne mobilizăm toate forţele pentru a putea promova.
Crezi că în viitor suporterii vor veni în număr mai mare la stadion?
Cel mai important este ca fiecare suporter să se întrebe vrei seriozitate, vrei perspectivă, vrei speranţă, pe o temelie foarte bună, sau vrei show-uri, scandal, tot felul de intrigi, şi fiecare are de unde alege.
Şi cum a fost departe de Universitatea. Nu ai înlocuit-o cu o echipă din Germania?
De înlocuit, nu se pune problema. Dar m-am ataşat de Bayer Leverkusen. Am avut abonament timp de patru sezoane. Au fost ani în care n-am ratat nici un meci acasă şi am făcut şi ceva deplasări.
Te-ai simţit reprezentat când te duceai la meciurile lui Leverkusen?
Pur şi simplu m-am ataşat. Fiind oltean din Craiova am ţinut cu Universitatea. Şi când m-am dus acolo a trebuit să am o echipă, că nu puteam să-mi întrerup tot fanatismul acesta de fotbal, fiindcă dacă te muşcă microbul odată ai rămas infectat pe viaţă. Juca şi Lupescu acolo, bine nu era craiovean, dar era singurul român din Bundesliga la vremea aia.
Ai prins sezonul acela când au ratat toate obiectivele?
Da, sezonul 2001-2002 a fost ceva senzaţional. Pe de o parte mă bucuram că eliminasem pe Manchester şi ajungeam în finala cu Real Madrid. Aveam trei titluri posibile de luat, era şi valoare, se putea, dar pur şi simplu a fost şi ghinion. Dar un suporter trebuie să ştie şi fazele negative. Eu ştiam de la Craiova ce înseamnă să suferi. Aşa că nu m-a şocat nimic. Cea mai tare fază e că 5 jucători de la Leverkusen au ieşit şi vicecampioni mondiali, pierzând finala de la Tokio.
Cum au trăit suporterii lui Leverkusen?
Acum, de exemplu îşi spun Neverkusen sau Vicekusen – fac băşcălie de chestia asta ei între ei. Dar văd partea pozitivă, consideră că e important că au ajuns acolo.
Dramatic a fost şi în 95-96, când prin minutul 83, erau retrogradaţi şi s-a marcat golul salvator. Atunci a retrogradat Kaiserslautern.
Dar de ce în Germania stadioanele sunt mereu pline şi la noi nu?
E un event foarte mare să te duci la fotbal. Se întâlnesc suporterii cu vreo 2 ore înainte de meci, stau la o bere. E totul foarte paşnic şi e un ritual. La stadion e o atmosferă super-mişto, vine lumea cu steaguri, program pentru copii. Iarna se pun nişte reflectoare de căldură şi poţi să stai la tricou în tribună. E cu totul alt standard. Poţi să vezi toate fazele pe ecrane LCD. E ceva de nedescris. Bundesliga la nivelul numarului de suporteri care vin la stadion, al marketingului, al eventului a depăşit Anglia sau Spania.
Cum au reuşit să facă lucrurile acestea?
În 2006, când a fost Campionatul Mondial s-au făcut toate stadioanele noi.
Deci vine lumea ca şi la noi pentru stadion?
Bundesliga avea si inainte de CM din 2006 multi spectatori care veneau la stadion. Avand insa stadioane noi, a mai venit lumea lumea să vadă cum e. A fost o emulaţie. În timpul acela a explodat Bundesliga. S-au adus şi jucători mai valoroşi. Şi acum fotbalul a devenit un veritabil fenomen social. Un aspect interesant e, ca printre spectatorii din stadioanele din Germania se afla si multe femei.

: 9 ( 1 ) - !10-06-2014: Ilie Balaci știe ce-i lipsește echipei CS Universitatea Craiova pentru a fi în top
„Mai trebuie spectatori, stadion și ceva jucători“
Fostul mare fotbalist al Craiovei Maxima, Ilie Balaci, a vorbit, pentru GdS, despre revenirea Craiovei pe prima scenă a fotbalului românesc. „Marele Blond“ a precizat că es ... [ ]
Interviuri

12-01-2014: Ion Velea, campion cu Universitatea Craiova în 1974, un om bogat în amintiri
În iunie 2014 se împlinesc 40 de ani de la cucerirea primului titlu de campioană din istoria Universităţii Craiova. Ion Velea, unul dintre eroii Ştiinţei de atunci, a povestit în cadrul emisiunii „Ora de sport“, de la Gazeta ... [ ]
[ Alexandru VIRTOSU ]
Interviuri

10-11-2013: Universitatea Craiova prin ochii unui suporter alb-albastru din Germania
„În Germania un investitor nu poate să spună: asta e echipa mea şi o las moştenire lui fiu-meu“
George Cordoş are 37 de ani şi e profesor de franceză în Wuppertal. De la 13 ani a emigrat împreună cu fami ... [ ]
Interviuri

18-05-2013: "Craiova, tot cu Mititelu? Masochism maximal!"
Interviu cu Sorin Cârțu despre noua "Știința"

„Mititelu mi-a sabotat munca”
- Când aţi făcut cunoştinţă cu Adrian Mititelu?
- Nu am avut niciodată o relaţie de prietenie. ... [ ]
Interviuri

05-02-2013: Mariko Douda: M-as întoarce oricând la această minunată echipa
Unul dintre cei mai iubiţi jucători de la Craiova, Mariko Douda de-abi aşteaptă ca echipa Craiovei să revină în campionat şi declară că nu ar spune nu unei reveniri printre alb-albaştrii.

... [ ]
Interviuri

Meditatii

Username:
Parola:
  Am citit si sunt de acord cu politica de confidentialitate a website-ului.

Creare cont nou - Trimitere parola
Comentarii - Utilizatori

© Universitatea Craiova

Dictionar   Meditatii