Craiova meniu:

Băiatul care vorbea cu mingea

[ Craiova Maxima ]
[ : 2010-04-27 ]
[ Romānia ]
 3345 "Dacă ar fi să iau de la capăt, aş merge pe acelaşi drum. Mi-aş dori să am mintea de acum. Mi-aş dori să fiu mai tīnăr". Cum a īnceput drumul pe care l-ar fi repetat Sorin Cīrţu? Simplu, neted. Cu fotbalul īn curtea şcolii, la 11 ani, apoi la juniorii Universităţii, selectat de Gelu Scăeşteanu. Unde, povestea īntr-un interviu, a avut un incident cu un balon, pentru că "eram cu figuri pe mine". La un antrenament, mingea a ajuns īn mijlocul străzii, Cīrţu s-a dus după ea şi, īn loc s-o culeagă şi s-o aducă īn teren, a īnceput să discute cu ea, s-o invite la o plimbare şi s-o dribleze galant spre trotuar. Mingea a ricoşat īnapoi īn stradă, a apărut o maşină şi bum! A primit "cīteva castane" de la antrenor. S-a supărat şi s-a mutat la Şcoala Sportivă. Pīnă la urmă, a ajuns tot la Universitatea şi a jucat acolo zece ani. Pe care īi ştie pe de rost, fiecare meci, fiecare gol din cele 107.

Trata fiecare balon ca pe "o misiune imposibilă", cum ar spune acum, ca antrenor chemat să salveze o echipă sau alta. Ceea ce exteriorizează acum, pe margine, prin gesturi sau prin vorbe, exterioriza cu mingea la picior pe teren. Jucătorul Sorin Cīrţu nu intră īn tipare. Nu intră decīt īn propriul tipar: "sīnt un paradox de fotbalist". De ce? Pentru că e un caz rarisim de atacant, care preferă o bară incredibilă īn locul unui gol uşor.

Spectacolul īnainte de toate! Dribling după dribling după dribling pe banda stīngă, niciodată la fel, niciodată previzibil. Pentru public, pentru plăcere. Plus trei titluri de campion al Romāniei, patru Cupe cu Universitatea şi gloria secretă de a-l fi "antrenat" pe Duckadam pentru finala de la Sevilla. Īntr-un meci Craiova - Steaua, din primăvara lui 1985, scor 5-2, Cīrţu a marcat de patru ori. A executat şi penaltyul acordat oltenilor, dar, de data asta, Duckadam a apărat. Peste un an, avea să apere patru la rīnd. Vorba lui Cīrţu cīnd a īmplinit 50 de ani, "şi īn viaţă, şi īn fotbal, lucrurile se precipită".


Debut īn Liga I: 22.08.1976, Progresul - U Craiova 1-5
A jucat la: U Craiova (1973-1974, 1976-1986, 1989), Electroputere (1974-1976, 1987-1988)
Debut la echipa naţională: 14.10.1979, USSR - Romānia 3-1
Palmares:
- două titluri de campion al Romāniei cu U Craiova ('79-'80, '80-'81)
- 4 Cupe ale Romāniei cu U Craiova ('76-'77, '77-'78, '80-'81, '82-'83)

In prima divizie, Sorin Cirtu a jucat numai la Universitatea Craiova. Nu i-a lipsit mult sa aiba o medie de un gol inscris la doua partide jucate.

: 9.75 ( 4 ) - !26-03-2020: CĆ¢tă dreptate aveai, Costică!
Costică Ștefănescu, fostul fundaș al Stelei și al Universității Craiova, ar fi Ć®mplinit astăzi 69 de ani.

Ioan Chirilă l-a asemănat cu un diplomat ā€žcare pare să-și fi uitat valiza pe vreo masă de conferință, la Genev ... [ ]
[ Florea Adrian ]
Craiova Maxima

25-10-2018: "Nici măcar nu e adevărat"
Mi s-a spus pĆ¢nă să se Ć®ntĆ¢mple, aproape. Repede, ca nu cumva să pierd ceva din izbitura acestei vești nenorocite: a murit Balaci.

Evident că n-am crezut și nici măcar nu e adevărat. Mă miră Ć®nsă cĆ¢t de ușor cred unii ... [ ]
[ Marius Mitran ]
Craiova Maxima

24-10-2018: Stadionul din Severin va purta numele lui Ilie Balaci
In ziua cand fostul mare jucator era inmormantat cu onorori militare la Craiova, autoritatile unui alt oras din Oltenia decideau ca numele arenei de fotbal sa poarte numele marelui jucator plecat dintre noi la varsta de 62 ani. Stadionul din Drobeta ... [ ]
Craiova Maxima

23-10-2018: Klaus Iohannis l-a decorat post-mortem pe Ilie Balaci
Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat, luni, post-mortem, pe Ilie Balaci, cu Ordinul NaÅ£ional ā€žServiciul Credinciosā€ Ć®n grad de Cavaler, pentru talentul cu care a promovat, timp de mai multe decenii, valoarea ā€žsportului regeā€ şi spiritu ... [ ]
Craiova Maxima

23-10-2018: Mesaj de condoleante din partea FIFA dupa decesul lui Ilie Balaci
Giani Infantino, presedintele FIFA, a trimis un mesaj de condoleante dupa plecarea dintre noi a fostului mare fotbalist Ilie Balaci.

ā€œVă rog să acceptaÅ£i condoleanÅ£ele mele pentru dispariÅ£ia lui Ilie Balaci, fost internaÅ£ional ... [ ]
Craiova Maxima

Meditatii

Username:
Parola:
  Am citit si sunt de acord cu politica de confidentialitate a website-ului.

Creare cont nou - Trimitere parola
Comentarii - Utilizatori

© Universitatea Craiova

Dictionar   Meditatii     SEO Romania