Craiova meniu:

Cristi Neamtu

TOTI MURIM, IN URMA NOASTRA RAMANE STIINTA!


"Nu-mi vine să cred ce s-a întîmplat cu Neamtu. Cînd eram la Craiova, l-am tinut mereu lîngă mine. Îl pregăteam special la antrenamente si eram convins că o să ajungă un portar de valoare." (Florin Prunea, fost coechipier cu Neamtu în sezonul '99-2000)

"Schmeichel din Banie"

Cristi Neamtu Tricou Cristi Neamtu


Cristi Neamtu a debutat în prima divizie la nici 19 ani, pe 2 iunie 1999, apoi a făcut minuni într-un meci din Giulesti, după care a dispărut încet, încet din prim-plan

Născut pe 22 august 1980, Cristi Neamtu a început fotbalul la piticii Universitătii, formatia la care a visat dintotdeauna să joace, mai ales că e craiovean get-beget. La 18 ani a fost cooptat în lotul mare, iar în ultima etapă a campionatului 1998-1999, într-un joc pe teren propriu cu CSM Resita, a debutat în "A". Chiar dacă juvetii au pierdut atunci, 0-1, evolutia sa a fost apreciată de toată lumea, antrenorul Marian Bondrea intuind că tînărul cu alură de scandinav poate deveni un portar de nădejde al "Stiintei".

Concurenta cu Tibi Lung si, mai apoi, cu Florin Prunea nu i-a lăsat lui Cristi prea multe sanse de afirmare, "însă a strîns din dinti si s-a pregătit extraordinar", după cum mărturiseste Emil Săndoi, urmasul lui Bondrea pe banca oltenilor. Între buturile Craiovei a mai apărut după aproape un an, pe 10 mai 2000, în ultima rundă a campionatului '99-2000. Desi adversara alb-albastrilor era Rapidul, iar partida se desfăsura în Giulesti, Neamtu a apărat extraordinar, în special în prima repriză, cînd oaspetii au condus cu 1-0. După pauză, profitînd si de faptul că aveau în fată rezervele Universitătii, rapidistii au marcat de 3 ori, însă la nici una dintre reusitele gazdelor nimeni nu i-a putut imputa nimic.

Dacă în primul esalon n-a mai apucat să evolueze în nici un meci, fiind împrumutat la "satelitul" UFC Electro sau la Rocar, Cristi s-a mai remarcat vara trecută, în Cupa UEFA Intertoto, pe care juvetii au abordat-o cu echipa a doua. În "dublele" cu FC Bilys Balshi (Albania) si cu FC Synot Stare Mesto (Cehia), s-a numărat printre evidentiatii antrenorului Nae Ungureanu, disputîndu-si cu Grigorie titlul de revelatia verii.

În toamnă a apărat poarta Rocarului, apoi, după desfiintarea clubului din Drumul Găzarului, s-a întors acasă. Chiar dacă pentru titularizare se luptă cu Preda si Tudor, a fost luat în turneul din Cipru, Florin Marin asteptînd de la el explozia valorică promisă în urmă cu aproape 3 ani. De cînd s-a făcut cunoscut în fotbal, coechipierii si suporterii l-au poreclit "Schmeichel din Bănie", asemănarea cu celebrul goalkeeper danez fiind frapantă. "Dacă ar mai pune pe el cîteva kilograme, ar putea deveni cu adevărat un al doilea Schmeichel", spunea Săndoi, făcînd aluzie la fizicul totusi plăpînd al lui Neamtu.

Carte de vizită
Născut: 22.08.1980, Craiova (Dolj)
Debut în Divizia A: 02.06.1999, în partida Universitatea - CSM Resita 0-1
Meciuri / goluri în Divizia A: 2 / 0
A mai jucat la: UFC Electro Craiova ("B", 2000-2001) si Rocar Bucuresti ("B", 2001-2002)

ProSport - 16 februarie 2002


Cristian Neamtu a decedat azi, la ora 10:20

Portarul de rezervă al Universitătii Craiova, Cristian Neamtu, a încetat din viată în această dimineată, la ora 10:20, în urma unui stop cardiac. Neamtu s-a accidentat spre sfîrsitul unui antrenament efectuat joia trecută la Larnaca (Cipru), cînd coechipierul său Marius Suleap l-a lovit involuntar cu genunchiul în gură, provocîndu-i o fractură de mandibulă.

Transportat la un spital din Larnaca, tînărul goalkeeper (ar fi împlinit 22 de ani în august) a fost trimis imediat la Nicosia pentru a fi supus unei interventii chirurgicale la mandibulă. În capitala Ciprului, înainte de a urca pe masa de operatie, lui Cristi i s-a făcut o tomografie computerizată, descoperindu-i-se o puternică hemoragie cranio-cerebrală. Intrat de joi seara în comă, el nu si-a mai revenit niciodată, desi pînă ieri la prînz a avut pulsul si tensiunea arterială la valori aproape normale. Aseară, starea sănătătii sale s- a înrăutătit brusc, pulsul si tensiunea scăzînd la cote alarmante. Chiar dacă echipa de medici ciprioti si doctorul craiovenilor, Liviu Bătineanu, l-au îngrijit toată noaptea, la 10:20 orice efort a devenit zadarnic. Neamtu va fi adus în tară vineri, cînd încearcă să revină acasă si delegatia Universitătii. Marea problemă a alb-albastrilor e că nu au rezervate bilete de avion pentru respectiva cursă, însă patronul Gigi Netoiu si ambasadorul României, Costin Georgescu, încearcă să găsească o solutie. Cel mai probabil sîmbătă Cristi Neamtu va fi înmormîntat în Craiova.

ProSport - 20 februarie 2002


Craiova intreaga a amutit de durere

Vestea că Neamtu a murit la Nicosia s-a răspîndit în Craiova cu viteza sunetului. Printre primii care au aflat au fost ex-patronul Universitătii, George Ilinca, si prefectul Cornel Mondea, care au izbucnit în plîns ca niste copii. "Doamne, nu poate fi adevărat! Îl cunosteam de mic, era prea bun si prea cuminte să i se poată întîmpla asa ceva", a reusit să pună Ilinca. Fostii săi coechipieri de la UFC Electro si de la tineretul "Stiintei" s-au arătat si ei consternati la auzul stirii că Neamtu a decedat în această dimineată.

ProSport - 20 februarie 2002


Craiova in mourning as young keeper dies

University Craiova goalkeeper Cristian Neamtu was pronounced dead on Wednesday morning when a sudden heart attack brought an end to his brave fight for life. The 21-year-old suffered a massive brain haemorrhage during a training session in Cyprus on Friday.
Neamtu had been on a life-support machine at a Nicosia hospital after clashing violently with team-mate Marius Suleap as he rushed out of his goal to clear from the midfielder. Suleap's knee accidentally struck the keeper's head, knocking him out.
Craiova doctor Liviu Batineanu admitted at the weekend that Neamtu chances of survival were remote after he had failed to regain consciousness 24 hours after the accident occurred.
"I don't want to be misunderstood but in my opinion there is a less than one per cent chance of survival because now he is on a life-support machine and if that is disconnected he will die," an emotional Batineanu explained on Saturday.
Neamtu's mother travelled to Cyprus with Craiova owner George Netoiu, who asked the team of doctors tending to the player if he could be transported to better medical facilities in the USA or England. A doctor replied: "You are crazy, he cannot be moved, as one movement could be fatal for him. We are doing all we can to save his life."
The six doctors looking after Neamtu had been in the hospital round-the-clock ever since the accident happened, but they were forced to resign themselves to defeat when Neamtu suffered a heart attack at approximately 8:30 on Wednesday morning.
The Craiova squad, who were training in Larnaca, Cyprus, ahead of the restart of the Romanian league programme, have been in shock ever since. Netoiu confirmed on Wednesday that the club had cancelled their final two warm-up games and would be returning to Romania shortly.
Suleap, who was involved in the original clash, is said to be particularly distraught.
On Friday, X-rays originally showed a broken jaw but Neamtu's situation deteriorated during the course of the day and he was rushed to hospital in Nicosia, where the brain haemorrhage was diagnosed.

Onefootball - Wednesday 20th February 2002


RUGA UNEI MAME:

Ioana Cioboată, mama fostului portar al echipei Universitatea Craiova, Cristi Neamtu, a dat dovadă de luciditate, privind starea de spirit a celorlalti jucători olteni, încurajîndu-i si rugîndu-i să joace pentru cel ce a fost fiul ei. Apelul acestei femei în suferintă către formatia-fanion a Băniei a fost unul de o mare sensibilitate si fortă interioară: "Dacă l-ati iubit cu adevărat, jucati fotbal! Jucati pentru Universitatea!". Totodată, ea a spus că nu-i poartă pică lui Suleap, cel care l-a accidentat pe Cristi, afirmînd că în situatia acestuia putea fi oricine


"Jucati fotbal pentru Cristi!"

Ioana Cioboată, mama lui Cristi Neamtu, i-a îndemnat pe jucătorii "Stiintei" să demonstreze, prin prestatiile lor din teren, că si-au îndrăgit cu adevărat fostul coleg

La numai o zi de la funeraliile fiului său, îndurerată si stăpînindu-si cu greu emotiile, Ioana Cioboată, mama lui Cristi Neamtu, a avut puterea să intre în direct la postul local 3 TV si să le multumească tuturor celor care au fost alături de ea în momentele cele mai grele din viată. Desi a trecut printr-un adevărat infern în ultimele zile, Ioana Cioboată a dat dovada unei tării de caracter iesite din comun. Aceasta a izbucnit însă în lacrimi în momentul cînd a văzut la televizor zecile de mii de oameni care au fost alături de fiul său pe ultimul drum. "Nu am stiut că fiul meu e atît de iubit la Craiova, dar văd cîtă lume este. Abia acum îsi dau seama că a fost un bun jucător si au vrut să-l cinstească asa cum a trebuit. Am o singură rugăminte pentru cei care conduc echipa, dar si pentru jucători. Îi rog din suflet să joace în memoria fiului meu dacă l-au iubit cu adevărat, pentru ca Universitatea să redevină ceea ce a fost odată, o mare echipă, iar pentru suporteri, îi rog să revină la stadion".
Referitor la Marius Suleap, cel care l-a lovit involuntar pe Cristi, ea a afirmat: "Copilul ăsta e nevinovat si nu-l acuz de nimic. În locul lui putea fi altcineva. Sau chiar Cristi putea să lovească pe altcineva. Dar acestea sînt regulile jocului. Repet: nu-l consider vinovat pe Marius, mai mult, îi doresc să ajungă un mare fotbalist, pentru că e destul de tare, si am înteles că e cu psihicul la pămînt".


Peluza care-i va purta numele

Într-o sedintă extraordinară a oficialilor craioveni s-a hotărît ca de acum înainte peluza "Sud" a stadionului "Ion Oblemenco" să poarte numele "Cristian Neamtu". Gestul clubului din Bănie vine să întregească o serie de măsuri luate în memoria fostului portar cum ar fi: decernarea titlului de cetătean de onoare al municipiului Craiova si al comunei Ostroveni sau inscriptionarea maiourilor tuturor jucătorilor cu fotografia acestuia. De asemenea, s-a luat decizia ca la peluza ce-i va purta numele să se instaleze un tablou urias, reprezentativ, pentru cel ce si-a dorit să ajungă portarul echipei nationale. În altă ordine de idei, diriguitorii "Stiintei" au remis, ieri, presei un comunicat în care multumesc tuturor celor care prin prezentă, telegrame si mesaje au fost alături de FC Universitatea în grelele momente cînd Cristi Neamtu a trecut în nefiintă. Se adresează multumiri, totodată, Ambasadei României din Cipru, organelor locale si mijloacelor mass-media pentru ajutorul acordat si compasiunea manifestată.


Suleap nu mai rezistă

Marius Suleap nu mai este Marius Suleap. O dată cu accidentul nefericit al colegului său Cristi Neamtu, viata a căpătat o altă dimensiune. Neputînd să treacă peste spectrul nefericit al unei culpabilităti pe care nimeni n-o întelege, fotbalistul oltean a avut tăria de a participa la funeralii. Desi lumea i-a înteles suferinta, au existat totusi unele voci blestemate care l-au acuzat prin ironii morbide. Probabil că nu le-a auzit mai nimeni, dar el le-a auzit si le-a contabilizat în povara eternă ce o va purta pe umeri. Conducerea clubului a făcut tot ce i-a stat în putintă ca Marius să îsi revină, însă starea sa de spirit nu a suferit vreo ameliorare. Ca atare, el si-a exprimat dorinta să plece la o altă echipă, cel putin pînă la finele campionatului. Patronul Gigi Netoiu si managerul general Florin Marin s-au opus initial acestei despărtiri temporare, însă, se pare, într-un final au acceptat-o ca fiind cea mai bună solutie. Marius Suleap nu a participat ieri la primul antrenament de la revenirea din Cipru.


"Nu pot învinovăti pe nimeni"

Luni seara, în cadrul emisiunii "Un-doi, la 3 TV", îndurerata mamă a lui Cristi Neamtu a avut tăria morală să intre în legătură telefonică cu realizatorul acesteia. Suflet ales, Ioana Cioboată i-a transmis lui Marius Suleap că nu-l consideră vinovat de tragicul accident al unicului său fiu. În plus, ea l-a îndemnat pe tânărul jucător să-si continue cariera sportivă, pentru că ar fi păcat să fie distrusă si viata lui. În rândurile care urmează vă prezentăm integral discutia dintre mama lui Neamtu si realizatorul emisiunii, Nicu Dută.
Reporter: Considerati că Suleap, cel care l-a lovit pe fiul dumneavoastră, este vinovat de moartea lui Cristi?
Ioana Cioboată: Doamne fereste, eu nu stiu ce s-a întâmplat în Cipru, dar nu pot să-l consider pe Suleap vinovat. Suleap putea să fie în locul lui Cristi, sau fiul meu putea să-l lovească pe altul, acestea sunt regulile si riscurile jocului de fotbal. Nu cred că Suleap a avut ceva personal cu băiatul meu. Nu pot învinovăti pe nimeni. Îmi pare rău că i s-a întâmplat copilului meu, care era la o vârstă când merita să trăiască si avea toată viata înainte. Visul lui Cristi era să ajungă un fotbalist mare si să apere poarta Universitătii Craiova. Fotbalul era viata lui.
Rep.: Vă asteptati ca fiul dumneavoastră să fie însotit pe ultimul drum de peste 10 mii de oameni?
I.C.: Am emotii, dar vreau să vă spun că nu am stiut că, la Craiova, Cristi este atât de iubit. Multumesc tuturor celor care au fost alături de noi în aceste momente grele si au luat parte la înmormântare. Multumesc din suflet si echipei, oficialitătilor si personalitătilor Craiovei. Multumesc conducerii clubului, care m-a ajutat să ajung în Cipru si să-l văd pe Cristi, în ultimele clipe ale vietii lui. Multumesc vecinilor, rudelor, prietenilor, tuturor, cu mic, cu mare.
Rep.: Ce asteptati acum de la colegii lui Cristian?
I.C.: Este o rugăminte venită din sufletul unei mame care si-a pierdut copilul. Rog echipa, care l-a iubit atât de mult, să joace fotbal cu adevărat si să aducă fotbalul craiovean unde a fost odată, în memoria lui Cristi. Fotbalistii Universitătii trebuie să joace pentru Cristi Neamtu, iar echipa să redevină "Campioana Unei Mari Iubiri".

Gazeta Sporturilor - 26 februarie 2002 - Viorel Negru, Lucian Cazan (Craiova)


Dupa 6 luni

Meditatii

Username:
Parola:
  Am citit si sunt de acord cu politica de confidentialitate a website-ului.

Creare cont nou - Trimitere parola
Comentarii - Utilizatori

© Universitatea Craiova .eu

Dictionar   Meditatii